Μάριος Κάτσης: «Εκτός πραγματικότητας πανδημίας και ακρίβειας ο Προϋπολογισμός – Το ψηφιακό άλμα είναι ψέμα»

17 ΔΕΚ

Στη Βουλή τοποθετήθηκε επί της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2022 ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Μάριος Κάτσης.

Ο κ. Κάτσης αναφέρθηκε  ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 είναι εκτός πραγματικότητας σε μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η πολύ σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας που πλήττουν βάναυσα την οικονομία.

«Μας φέρνετε έναν προϋπολογισμό ο οποίος στηρίζεται στη βασική αρχή, ότι το 2022 δε θα επηρεαστεί από την πανδημία, και πως την επόμενη χρονιά η κοινωνία και η οικονομία δε θα συνεχίσουν να πλήττονται από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας» τόνισε ο Μάριος Κάτσης και συνέχισε λέγοντας «Μετά από 2 σχεδόν χρόνια υγειονομικής κρίσης με 20.000 νεκρούς, και βλέποντας πως εξελίσσεται το φαινόμενο του πληθωρισμού, μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι μόνο κοντόφθαλμη και ανεύθυνη, αλλά είναι και εγκληματική»

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη για το θέμα των ημερών που έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση που δεν είναι άλλο από τη μελέτη των κ.κ. Τσίοδρα-Λύτρα αναφέροντας χαρακτηριστικά « Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τη μελέτη και έλεγε ψέματα συνειδητά. Θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί. Αν επιμένει να λέει ότι δεν γνώριζε σημαίνει ότι έχει αποποιηθεί την ευθύνη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να σωθούν αν ανθρώπινες ζωές. Έχει παραιτηθεί από την υποχρέωσή του και κρατά για τον εαυτό του μόνο τα δικαιώματα»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην νεοφιλελεύθερη συνειδητή επιλογή  της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ γιατί επιθυμεί να το κάνει πεδίο κερδοσκοπίας λέγοντας «κόβετε 820 εκατ. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με το 2021, και από το ότι δεν ενισχύετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ γνωρίζετε καλά, όπως φαίνεται και από την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα, πως το 38,5% των θανάτων από κορονοϊό θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ, και πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι κατά 87% αυξημένη. Κι ενώ αυτά τα γνωρίζετε από πρώτο χέρι, στον  προϋπολογισμό του 2022 εξαφανίσατε τον ιό, για να μην αναγκαστείτε να δώσετε λεφτά στην Υγεία.»

Όσον αφορά την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες ο Μ. Κάτσης την περιέγραψε λέγοντας «Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έφτασε στο 4,8%, αυτό είναι ρεκόρ δεκαετίας. Τα νοικοκυριά βλέπουν τις τιμές στα ήδη διαβίωσης διαρκώς να ανεβαίνουν. Κάθε μήνα το καλάθι στο σούπερ μάρκετ γίνεται πιο ακριβό. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τις κούφιες υποσχέσεις του πρωθυπουργού, δεν είναι απλά φουσκωμένοι είναι δυσβάσταχτοι. Στην Ελλάδα έχουμε την πιο ακριβή μεγαβατώρα στην Ευρώπη.Οι τιμές στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα. Όλα καλπάζουν, αλλά οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «θα περίμενα να δω μία κυβέρνηση να φέρει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα την οποία έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία μάλιστα. Γενναία μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, στην οποία εμείς επιμένουμε. Συνέχιση της ετήσιας καταβολής της 13ης σύνταξης, όπως νομοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ως τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απδομώντας τις αναφορές του κ. Πιερρακάκη ότι η Ελλάδα κατάφερε ψηφιακό άλμα. Ανέφερε ότι η έκθεση DESI διαψέυδει τους πανηγυρισμούς γιατί η Ελλάδα είναι 25η στος 27 της ΕΕ στο δείκτη Ψηφιακής Σύγκλισης και στους επιμέρους δείκτες της συνδεσιμότητας και στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, βρίσκεται στην τελευταία και προτελευταία θέση αντίστοιχα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο δείκτης που αφορά τους  χρήστες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημείωσε οριακή πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Όλα αυτά μόνο ψηφιακό άλμα δε δείχνουν. Εκτός αν ψηφιακό άλμα εννοούμε τα sms για να βγαίνουμε απ’ το σπίτι κατά τη διάρκεια του σκληρότερου lock down της Ευρώπης που μας επιβάλατε» είπε δεικτικά ο κ. Κάτσης.

Επιτέθηκε στον κ. Πιερρακάκη για την δήλωσή του ότι «χρειαζόμαστε μια αποχαλκοποίηση του δικτύου»

«Μάλλον αυτά έπρεπε να τα πει στον εαυτό του, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ ανέστειλε το έργο του Ultra Fast Broadband. Ένα έργο ΣΔΙΤ της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 800 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις σε οπτικές ίνες, με το οποίο θα είχαμε αύξηση της ταχύτητας και μείωση του κόστους. Εγκεκριμένο έργο, με χρηματοδότηση, και έτοιμο να ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2019. Αφού 2,5 χρόνια το πάγωσε τελείως, τώρα ψάχνεται να το βάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «έχουμε το πιο ακριβό και αργό Internet στην Ε.Ε. και η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί έχει τη νεοφιλελεύθερη εμμονή ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά.Είμαστε η πιο ακριβή χώρα σε όλα τα βασικά αγαθά και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι»

Ο Μ. Κάτσης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Δυστυχώς, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, έχουμε την ατυχία να μας κυβερνά μία ανίκανη κυβέρνηση, κι ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός, και αυτό το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Η μόνη λύση, είναι να αποτελέσουν παρελθόν όσο πιο γρήγορα γίνεται»