“‘Οταν λέμε ότι “ήρθε η ώρα των πολλών” το εννοούμε εμπράκτως με ελαφρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία”

14 Μάιος

Η ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των 120 δόσεων και των επιπλέον θετικών μέτρων στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας:

“Κυρίες και  κύριοι συνάδελφοι

Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητάμε άλλο ένα πακέτο πολύ θετικών παρεμβάσεων, ενός μίγματος ελάφρυνσης και αναπτυξιακής ώθησης, ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να γίνει αντιληπτή στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Για την ακρίβεια, 1.3εκ συμπολίτες μας, με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία την εφορία και τους Δήμους, ρυθμίζουν τις οφειλές τους με κούρεμα ενώ 2.5 εκ συνταξιούχοι θα πάρουν την 13η σύνταξη. Όλοι οι Έλληνες από την άλλη θα δουν μειωμένο ΦΠΑ στο 13% σε εστίαση, τρόφιμα, ενέργεια. Εμείς όταν λέμε « Ήρθε η ώρα των πολλών» το εννοούμε, δεν είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου!

Και δόξα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν χάνει ευκαιρία να εκπροσωπεί τις ελίτ, γίνονται οι διαφορές μας ευδιάκριτες και πλέον κάθε ψήφος στην κάλπη βαρύνεται από ταξικό συμφέρον.

Γιατί, ολόκληρο το πανελλήνιο άκουσε τον Κ. Μητσοτάκη να ευαγγελίζεται την 7ήμερη εργασία, να λέει ρατσιστικά ότι οι γυναίκες μόνον, μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, και ότι κάποιος που θέλει να γίνει ψυκτικός, δεν μπορεί παρά να είναι από το Περιστέρι. Τριπλό κόμπο υπέρ των λίγων και υπέρ των διακρίσεων με βάση το φύλο ή την κοινωνική τάξη.

Σήμερα, είπε και άλλο ένα φοβερό στο ρ/φ ΣΚΑΙ: Είπε στους Θεσπρωτούς π.χ. , ότι κακώς θα αγοράσετε μαγνητικό και νέο αξονικό τομογράφο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα έχετε δωρεάν για όλους στο Νοσοκομείο και το ΤΕΠ, πρέπει είπε να τα νοικιάζουμε από ιδιωτική εταιρεία και να τα δουλεύουν τσάμπα δημόσιοι υπάλληλοι! Μένουμε πραγματικά άφωνοι.

Όσο και να προσπαθείτε άγαρμπα να το μαζέψετε μετά τις γιγαντιαίες αντιδράσεις , τόσο χειρότερο το κάνετε, ενώ κανένα κορυφαίο στέλεχός σας δεν βγαίνει να τα υπερασπιστεί αυτά εκθέτοντας την ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Η αλήθεια είναι μία, κ.κ συνάδελφοι, ότι μετά τις περιοδείες του Αλ. Τσίπρα ανά την Ελλάδα, με τελευταία την Ήπειρο, όπου υπήρξε αυθόρμητη λαϊκή στήριξη με παλμό από τον κόσμο, έχετε πανικοβληθεί. Και ο πανικός σας σπρώχνει σε λάθη επί λαθών. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και δεν μπορούν να τις κρύψουν τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν. Για να το πώ απλά, ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει 2 selfie ανά βήμα σε όποια πόλη και αν  πάει ενώ ο Κ.Μητσοτάκης κάνει 2 γκάφες ανά συνέντευξη.

Γιατί εμείς με την πολιτική μας δίνουμε ελπίδα στον κόσμο ότι τα πράγματα πάνε όλο και καλύτερα, ενώ εσείς τους υπόσχεστε επιστροφή στις πολιτικές ΔΝΤ, που με κόπο και πόνο ο ελληνικός λαός κατάφερε να αποτινάξει.

Μετά λοιπόν από εμβληματικές παρεμβάσεις όπως οι εξαγγελίες τις περσινής ΔΕΘ που υλοποιήθηκαν όλες, όπως, την αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα στέγασης, μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.α. ερχόμαστε να συζητήσουμε το παρόν σχέδιο νόμου.

Τι περιλαμβάνει;

Αρχικά φέρνει ρύθμιση 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ταυτόχρονη διαγραφή προσαυξήσεων, και κούρεμα της βασικής οφειλής.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Συμπολίτης μας ο οποίος είναι ή ήταν πχ ελεύθερος επαγγελματίας, και χρωστά στον πρώην ΟΑΕΕ πλέον μπορεί να το ρυθμίσει σε έως 120 δόσεις, να διαγραφούν οι τυχόν προσαυξήσεις, ενώ με τον επαναυπολογισμό της αρχικής οφειλής που αν θέλει μπορεί να κάνει, έχει την ευκαιρία να κουρέψει και το αρχικό κεφάλαιο που χρώσταγε με ελάφρυνση 65%

80 χιλιάδες περίπου συμπολίτες μας, οι οποίοι αν και έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, δεν μπορούσαν να πάρουν τη σύνταξη τους λόγω οφειλών πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν το χρέος τους κάτω από τις 20 χιλιάδες ευρώ, που είναι το όριο των οφειλών για να συνταξιοδοτηθούν.

Μιας και είμαι από αγροτικό νομό θα ήθελα να αναφερθώ στο τι ψηφίζουμε  για όλους εκείνους που έχουν οφειλές στον πρώην ΟΓΑ. Για αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, προβλέπεται 100% διαγραφή των προσαυξήσεων, 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ το μήνα, ενώ το όριο οφειλών για να πάρουν σύνταξη ανεβαίνει από τα 4000 στα 6000 €.

Επίσης, οι 120 δόσεις αφορούν και χρέη που έχουν οι συμπολίτες μας προς τους Δήμους, από δημοτικά τέλη ή χρέη από το λογαριασμό νερού, μπορούν πλέον να ρυθμιστούν.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, με το παρόν σχέδιο νόμου ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων των δικαιούχων των συντάξεων χηρείας. Το ποσοστό που θα λαμβάνει η χήρα από τη σύνταξη του θανόντα ανεβαίνει από το 50% στο 70%, ενώ αίρονται οι ηλικιακοί περιορισμοί.     

Αυτά είναι μέτρα που αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη έτι περαιτέρω. Να υπενθυμίσω ότι με το νόμο Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, ενώ και το 87% των ελευθέρων επαγγελματιών από 1/1/2017 πληρώνει λιγότερα απ’ ότι με το προηγούμενο σύστημα των κλάσεων.

Στη ΝΔ, ονειρεύονται να χαρίσουν το ασφαλιστικό σύστημα στους ιδιώτες, με ένα σύστημα τύπου δικτάτορα Πινοσέτ. Η λογική είναι απλή. Βάζουμε εθελοντική την εισφορά σε κύρια και επικουρική ώστε, αν θες, να πηγαίνεις σε ιδιωτική πολυεθνική. Τους έχει τάξει πελάτες, βλέπετε,  ο κ. Μητσοτάκης. Τι θα γίνει τότε; Οι έχοντες και όσοι είναι άνετα οικονομικά, θα πάνε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία του ΕΦΚΑ θα χάσουν εκατομμύρια έσοδα.

Αποτέλεσμα; Κατακρεουργούνται οι σημερινές συντάξεις ΚΑΙ το κράτος ξαναμπαίνει σε μνημόνια ώστε να καλύψει την μαύρη τρύπα. Σύμφωνα με μελέτες του Υπ. Εργασίας αυτή ανέρχεται στα 55 δις €. Να λοιπόν γιατί όχι μόνο είστε με τις ελίτ αλλά είστε και επικίνδυνοι για την κοινωνική πλειοψηφία.

Τι κάναμε εμείς;

Μεταρρυθμίσαμε το ασφαλιστικό δημιουργώντας τον ΕΦΚΑ, ο οποίος πλέον είναι πλεονασματικός. Χάρη σε αυτό το πλεόνασμα όχι μόνο δεν μειώσαμε τις συντάξεις, όπως πολύ θα θέλατε εσείς και οι φίλοι σας του ΔΝΤ, αλλά από 1/1/2019 σε 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους τις αυξήσαμε ελαφρώς, ενώ τώρα θεσμοθετούμε τη 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, ως μόνιμο μέτρο και όχι ως προεκλογικό επίδομα όπως εσείς λέτε.

Ως προς τις ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για εργασιακά ζητήματα που για μας είναι κορωνίδα της πολιτικής μας. Για πρώτη φορά θεσπίζουμε, το αιτιολογημένο των απολύσεων, παρέχοντας στους εργαζομένους ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας.

Για πρώτη φορά επίσης δίνουμε τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, να μπορεί να μπαίνει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για να εντοπίζει πώς τον έχει δηλωμένο ο εργοδότης του, να ελέγχει τη διαφάνεια και να προχωράει σε καταγγελία σε περίπτωση που διαπιστώσει παραβατικότητα. Τέλος φέρνουμε ρυθμίσεις υπέρ των ντελιβεράδων όπως λέγονται, μιας ομάδας εργαζομένων υψηλής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες και με πολλούς αγώνες για τον κλάδο τους.   

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έχει φτάσει η ώρα οι συμπολίτες μας να καταλάβουν ότι η χώρα βαδίζει σε άλλα μονοπάτια. Τιμώντας την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, και έχοντας μόνο αυτούς στο πλευρό μας, προχωρήσαμε μέσα από μια δύσκολη διαδρομή η οποία όμως μας δικαίωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των πολλών, των ασθενέστερων,  του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών σχέσεων, της μεσαίας τάξης, της υγιούς επιχειρηματικότητας, των μεγάλων προοδευτικών τομών δικαιούται άλλη μία 4ετία. Και ο λαός με νου και ελπίδα, πιστεύω θα μας την ξαναδώσει γιατί δεν μετάνιωσε για την επιλογή  του το 2015.

Σας ευχαριστώ”

Η τοποθέτηση στο βίντεο που ακολουθεί: