Ομιλία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

9 Μάιος

Η ομιλία και το βίντεο του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Η 3ήμερη συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα για την πρόταση εμπιστοσύνης, θεωρώ πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πολίτες, να ακούσουν και να συγκρίνουν, τα πεπραγμένα και τις προτάσεις για το μέλλον της χώρας,  από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου .

Τουλάχιστον από την πλευρά μας, θα ακούσουν σχέδιο και πολιτικά επιχειρήματα. Δεν θα ακολουθήσουμε την Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, στον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει να πολιτεύεται ως το μόνο που της απέμεινε να κάνει.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν που ο Walter Benjamin  περιέγραψε ως «αισθητικοποίηση της πολιτικής», που με εργαλεία τον απολιτίκ κιτρινισμό, τα γκεμπελίστικα  fake τσιτάτα και την τοξική συνωμοσιολογία, τοποθετούν στο προσκήνιο την επικοινωνία, αντί του περιεχομένου της πολιτικής. Απέναντι στον ολισθηρό αυτό δρόμο που ρίχνει λίπασμα στον  ακροδεξιό λαϊκισμό και φανατίζει τους ήδη φανατικούς,  θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα. Με τις θέσεις μας, τα πεπραγμένα μας, και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αφορμή για την σημερινή συζήτηση στάθηκε η μομφή προς ένα μέλος της κυβέρνησης, τον Π. Πολάκη. Προσέξτε, όχι για την ασκούμενη πολιτική του Αν.Υπ.Υγείας, αλλά για το ύφος του. Είναι αναμενόμενο, η ΝΔ και η πλειοψηφία των ΜΜΕ να μην ραίνει με ροδοπέταλα τον κ. Πολάκη, μιας και έχει στείλει στην δικαιοσύνη μια σειρά από σκάνδαλα εκατομμυρίων στο χώρο ευθύνης του, την Υγεία, μερίδιο εκ των οποίων πήγαινε και σε ΜΜΕ.

Εμείς πάντα λέγαμε ότι, πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός ποιος ευθύνεται για την χρεωκοπία της χώρας και να υπάρξει κάθαρση για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Αλλιώς, ελλοχεύει η άκρα δεξιά που στρέφεται ενάντια στη Δημοκρατία. Επίσης προχωράμε όλες εκείνες τις θεσμικές τομές ώστε να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμβούν και στο μέλλον εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς.

Και αυτό κάνουμε όλοι μας, όπως και ο Παύλος Πολάκης. Οι Υπουργοί κρίνονται από έργο τους, και στην Θεσπρωτία που γνωρίζω καλά, ανοίξαμε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που ρήμαζε, ανοίξαμε ΤΟΜΥ, πήραμε προσωπικό και ασθενοφόρα, ενώ χρηματοδοτήσαμε νέο αξονικό και νέο μαγνητικό τομογράφο. Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει σε όλη τη χώρα, σε κάθε νομό. Όλα αυτά ήταν προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Άρα λοιπόν η πρόταση μομφής δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση και αποτελεί φτηνό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Πάμε τώρα παρακάτω. Θέλω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να κάνουμε μια υπόθεση. Ας μεταφερθούμε στο όχι και τόσο μακρινό 2014, και ας υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι στο κοντινό μέλλον θα γίνουν τα εξής:

Η Ελλάδα θα έχει βγει από το μνημόνιο, και θα δανείζεται από τις αγορές με τα χαμηλότερα επιτόκια της τελευταίας εικοσαετίας

Θα έχει ρυθμίσει το χρέος της με μακρά περίοδο χάριτος και θα έχει επιστρέψει η ανάπτυξη στο 2%, αντί ύφεσης.

Θα έχει φτιάξει ένα μαξιλάρι με πάνω από 30 δις ενώ είχε άδεια ταμεία

Θα έχει πέσει η ανεργία 10 μονάδες με 400 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Οι εξαγωγές θα είναι στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών

Ο τουρισμός θα καλπάζει σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ενώ παράλληλα,

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν πέσει στη συντριπτική πλειοψηφία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Ο κατώτατος μισθός θα έχει αυξηθεί 11% ενώ θα έχει καταργηθεί ο ρατσιστικός υποκατώτατος για τη νεολαία

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα έχουν επιστρέψει

Και τέλος,

Εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά θα λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα επιδοτείται από το κράτος το ενοίκιο τους.

Θα προστατεύεται πλήρως η λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς και θα επιδοτείται από το κράτος η δόση του δανείου για τους πιο αδύναμους.

Θα επέλθει σεισάχθεια με τις 120 δόσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους ώστε να ανασάνουν από τα χρέη οι συμπολίτες μας.

Όλοι οι ανασφάλιστοι θα έχουν δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία με νέες δομές να έχουν ανοίξει.

Θα έχει επιστρέψει η 13η σύνταξη,  θα μειώνονταν οι φόροι όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα, ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης

Θα είχε βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Θα έχουν διπλασιαστεί τα οικογενειακά επιδόματα

Ενώ κάθε Χριστούγεννα για 3 συνεχόμενα έτη η υπεραπόδοση της οικονομίας θα επιστρέφει ως κοινωνικό μέρισμα στις τσέπες των πολιτών.

Και τέλος θα έχει λυθεί το Μακεδονικό στη βάση της εθνικής γραμμής, η Ελλάδα θα έχει ισχυρότατες συμμαχίες γεωπολιτικά και ο διεθνής τύπος θα την αντιμετώπιζε ως παράδειγμα προς μίμηση.

Προφανώς κανείς, ούτε ίσως ο πιο αισιόδοξος από εμάς τους ίδιους δεν θα πίστευε ότι θα συνέβαιναν όλα αυτά.

Κι όμως αυτά είναι μόνο τα βασικά από αυτά που έχει κάνει ήδη αυτή η Κυβέρνηση, για αυτή την κοινωνία που υπέφερε για χρόνια και πλήρωσε δυσανάλογα βάρη.

Λύσαμε όλα τα προβλήματα; Προφανώς και όχι ούτε θα μπορούσε κανείς σε 4 χρόνια να το πράξει.  Πληγές της κρίσης είναι ακόμα ανοιχτές, η ανεργία πρέπει να πέσει άλλες 10 μονάδες.  Είμαστε βέβαιοι όμως ότι είμαστε στο σωστό δρόμο με σχέδιο, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Αυτά κάνουμε εμείς, που είμαστε “ψεύτες και αναξιόπιστοι!” Για να δούμε τώρα τι είπαν οι “ειλικρινείς και αξιόπιστοι” Κύριοι της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της.

Μας είπαν ότι:

Έρχεται ο κόφτης

Δε θα πιάσουμε τους στόχους στα πλεονάσματα

Θα κοπούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο

Έρχεται το 4ο μνημόνιο

Δεν θα βγούμε στις αγορές

Δεν θα υπάρξει ρύθμιση του δημόσιου χρέους.

Όλες αυτές οι προβλέψεις τους διαψεύστηκαν. Και αναρωτιέται κανείς αν ως αντιπολίτευση είναι «τόσο» αξιόπιστοι, σαν κυβέρνηση τι θα είναι;

Μας λένε βέβαια και άλλα. Ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο, ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο, ότι η 13 σύνταξη είναι λαϊκισμός και ότι τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, το ΚΕΑ κάνει τον κόσμο τεμπέληδες, πρέπει να έρθει το 1:5 στις προσλήψεις, να δώσουμε το κράτος σε μεταπρατικά συμφέροντα,

ενώ εσχάτως ο κ. Weber που στηρίζει η ΝΔ για την Προεδρεία της Κομισιόν μας είπε ότι το πακέτο ελάφρυνσης Τσίπρα είναι λάθος και το καταγγέλλει, θυμίζοντας Σόιμπλε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Τώρα που δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος από την περικοπή συντάξεων και αφορολογήτου, ούτε από υπερπλεόνασμα, καθώς δεσμεύεται με τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης  που ανακοινώσαμε, που θα βρείτε τα χρήματα για τις φοροαπαλλαγές;

2 τινά συμβαίνουν:

Ή λέτε συνειδητά ψεύδη ή θα μας αποκαλύψετε τι από όσα θετικά έχουμε ψηφίσει σκοπεύετε να περικόψετε αν ποτέ βγείτε κυβέρνηση.

Και περιμένουμε να μας τα πείτε δημόσια, να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός . Γιατί δεν μπορεί ο καταλληλότερος για ΠΘ των δημοσκόπων να είναι ακατάλληλος για να αντιπαρατεθεί σε debate. Δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα στο εξωτερικό όταν δεν μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια την αξιωματική αντιπολίτευση στο εσωτερικό.

Κλείνοντας, δηλώνω ότι παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που πέρασε πολλά αλλά πέτυχε  πολλά. Θα βαδίσουμε με σταθερότητα και σχέδιο τον δρόμο της ανάκαμψης, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δικαιούται να ηγηθεί άλλη μια 4ετία στο τιμόνι της Ελλάδας, εφαρμόζοντας τώρα που μπορούμε, τις προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.   

Σας ευχαριστώ.