Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, για το απαράδεκτο γεγονός του αποκλεισμού από το επίδομα των 800 ευρώ όσων εργαζομένων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας με προηγούμενο εργοδότη τους, για απλήρωτους μισθούς.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν στον Υπουργό ότι ξέχασε τελείως τους εργαζόμενους, οι οποίοι όντας σε επίσχεση εργασίας με προηγούμενο εργοδότη και σε αναστολή εργασίας από νυν εργοδότη λόγω των μέτρων για το κορονοϊό, θεωρείται ότι έχουν δυο εργοδότες και έτσι χάνουν το επίδομα των 800 ευρώ, μένοντας έτσι εν μια νυκτί χωρίς κανένα εισόδημα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να λάβουν και αυτοί οι εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ, επειδή η επίσχεση εργασίας είναι νομικά αναφαίρετο δικαίωμά τους, ως εργαλείο διεκδίκησης απλήρωτων μισθών και επειδή είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο να μένουν ξαφνικά χωρίς κανένα εισόδημα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση οφείλει τώρα, και όχι μετά, να προστατέψει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους και την οικονομία συνολικότερα, προτού ο κατήφορος της ύφεσης διαρρήξει την κοινωνική συνοχή και θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την υγεία των πολιτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, καθώς και οι υπογράφοντες/ουσες βουλευτές/τριες:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Εκτός αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας»
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δυστυχώς, έχει λάβει ημίμετρα για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής κρίσης που συνεπάγονται οι αναγκαίες αποφάσεις εκτεταμένου περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού Covid-19. Επιπλέον, όμως, ακόμα και από τα ημίμετρα αυτά, αποκλείεται τυπικά και ουσιαστικά, μερίδα εργαζομένων λόγω του ότι αποτελούν ειδική περίπτωση, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς κανένα εισόδημα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Αυτό προκύπτει από την ΚΥΑ Αριθ. 12998/232 (ΦΕΚ 1078Β’/28-03-2020) των Υπουργών Οικονομικών-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και, συγκεκριμένα, τις διατάξεις του άρθρου 3 του υπο-κεφαλαίου Α1 για τις επιχειρήσεις των οποίων έχει απαγορευθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 2 του υπο-κεφαλαίου Α2 για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Με βάση τις διατάξεις αυτές, προκύπτει κενό μέριμνας για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για οφειλές δεδουλευμένων από έναν εργοδότη και στο ξεκίνημα των μέτρων εργάζονταν, όπως άλλωστε δικαιούνται, σε άλλον εργοδότη. Αν η σύμβασή τους ανασταλεί, λόγω του ότι η επιχείρηση που εργάζονται έχει κλείσει με εντολή δημόσιας αρχής, ή πλήττεται σημαντικά, τότε δεν δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Και αυτό επειδή λογίζονται από την ΚΥΑ ως έχοντες περισσότερους από έναν εργοδότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν εισέρχονται στο σχετικό πληροφοριακό σύστημα supportemployees.yeka.gr για να αιτηθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, τους εμφανίζει το ΑΦΜ του υπερήμερου εργοδότη έναντι του οποίου έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας και όχι του εργοδότη που τους ανέστειλε τη σύμβαση. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η αίτησή τους και να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Δεδομένου ότι κανείς πια από τους δυο εργοδότες δεν τους καταβάλει μισθό, ούτε λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καλούνται ξαφνικά να ζήσουν χωρίς κανένα εισόδημα, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Επειδή το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας είναι ισχυρά κατοχυρωμένο από τη νομοθεσία και τη νομολογία, ως εργαλείο διεκδίκησης ανεξόφλητων υποχρεώσεων των εργοδοτών, οι οποίοι και καθίστανται υπερήμεροι στην καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους τους.
Επειδή η απουσία πρόβλεψης της ΚΥΑ Αριθ. 12998/232 (ΦΕΚ 1078Β’/28-03-2020) για αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας και ταυτόχρονα τίθεται σε αναστολή η σύμβασή τους από τα οριζόμενα σε αυτήν, τους φέρνει ξαφνικά μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Επειδή μια κυβέρνηση οφείλει να μεριμνά για όλους τους πληττόμενους από ακραίες έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και τις συνέπειές της και είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο έστω και ένας πληττόμενος να αφήνεται σήμερα εκτός οποιουδήποτε εισοδήματος, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να τροποποιήσει την ΚΥΑ Αριθ. 12998/232 (ΦΕΚ 1078Β’/28-03-2020), προκειμένου να υπάρξει εξαίρεση από τη διάταξη που απαγορεύει την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ από εργαζόμενους που έχουν σύμβαση εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες, για περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας έναντι ενός υπερήμερου εργοδότη και ταυτόχρονα τίθεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους που έχουν με άλλον εργοδότη από τα οριζόμενα στην ΚΥΑ.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κάτσης Μάριος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος