Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη
* Τι κρύβεται πίσω από τη ρύθμιση για το πόθεν έσχες των καναλαρχών που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο; Ποια είναι η σχέση των funds με τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια; Φοβάστε εμπλοκή και των τραπεζών;
Η κυβέρνηση, με εμβόλιμο άρθρο που δεν υπήρχε στη διαβούλευση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ρίχνει βαθύ σκοτάδι στο ποιοι κατέχουν μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα αλλά και στις πηγές χρηματοδότησης των κεφαλαίων τους. Επιτρέπει έτσι σε funds να γίνουν μέτοχοι σε κανάλια χωρίς ονομαστικοποίηση μετοχών και υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες. Ανησυχούμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές σκοπεύουν να δημιουργήσουν ξανά αδιαφάνεια στον χώρο των media, για τον οποίο εμείς ως κυβέρνηση δώσαμε μεγάλες μάχες βάζοντας τάξη.
Τέτοιου είδους funds σε κινητές αξίες και αμοιβαία κεφάλαια κατέχουν ελληνικές τράπεζες. Μήπως μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» σκοπεύουν να δώσουν στις τράπεζες ένα μέρος από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα ΜΜΕ, κάτι αντίστοιχο δηλαδή των θαλασσοδανείων του παρελθόντος; Μήπως θέλουν να παρακάμψουν τυχόν ζητήματα ανταγωνισμού που ανακύπτουν κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία των funds; Σε όσες επίμονες ερωτήσεις κάναμε στους υπουργούς για τα παραπάνω απάντηση δεν πήραμε, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία μας και για τον λόγο αυτό ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 158.
* Οι καναλάρχες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άρση των περιορισμών για να επιδοτηθούν από τον αναπτυξιακό νόμο. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με αυτή την «εξυπηρέτηση» προς τα κανάλια;
Οι καναλάρχες επιδοτούνται για τηλεοπτικές εκπομπές, ο ΣΕΒ πριμοδοτείται με φτηνή εργασία μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικές ελεγκτικές θα κάνουν «πάρτι» στα χρηματοδοτικά αναπτυξιακά εργαλεία αφού καταργείται το μητρώο ελεγκτών, οι εργολάβοι επανέρχονται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, τα ιδιωτικά κολέγια πανηγυρίζουν για τις τροπολογίες της κ. Κεραμέως.
Όλοι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν ικανοποιημένοι από τις πρώτες εκατό μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στήριξαν τη Ν.Δ. με νύχια και με δόντια και τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουν καρπούς. Ειδικά με τα κανάλια, η Ν.Δ. δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα, γιατί ξέρει ότι χωρίς αυτά δεν θα γινόταν κυβέρνηση και χωρίς τη στήριξή τους δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει για πολύ.
* Πώς σχολιάζετε την υπόθεση της πώλησης της Forthnet στον Βαγγέλη Μαρινάκη και του κουρέματος 80% στα δάνειά της; Ποιοι είναι οι προβληματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύνδεσή της με την ανάγκη για ένα «καθαρό» πρωτάθλημα ποδοσφαίρου;
Η υπόθεση της εξαγοράς της Forthnet από τον κ. Μαρινάκη είναι ενδεικτική για τις «επενδύσεις» που θα δούμε με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Από τη μία έχουμε την εξαγορά μιας εταιρείας με κούρεμα 80% στα δάνειά της, που αγγίζουν τα 310 εκατ. ευρώ, από τις ίδιες τράπεζες που οι πολίτες ανακεφαλαιοποίησαν με βαρύτατο τίμημα. Κάνουν χρήση τα χρήματα από το μαξιλάρι με το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να καλύψουν τις τρύπες που θα προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα πριμοδοτώντας μεγαλοεπιχειρηματίες να συσσωρεύσουν ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις.
Γιατί λοιπόν να μην κουρέψουν, αντί αυτών, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των πιο αδύναμων συμπολιτών μας ή υπερχρεωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;
Από την άλλη, έχουμε ζητήματα που αφορούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Ο κ. Μαρινάκης, ως ιδιοκτήτης μίας εκ των ΠΑΕ, αν ολοκληρωθεί η αγορά της Forthnet, θα είναι ο ίδιος που θα ελέγχει τις χρηματορροές στις υπόλοιπες ανταγωνιστικές ΠΑΕ.
Στην Αγγλία υπήρξε ανάλογη περίπτωση, όπου επενέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού και απαγόρευσε την εξαγορά ομάδας από ιδιοκτήτη καναλιού που έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος με το εξής σκεπτικό: τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων ποδοσφαίρου είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που κρίνει την επιβίωση των μικρότερων ΠΑΕ και άρα δεν μπορεί η επιβίωση μιας ΠΑΕ να εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός προέδρου μιας άλλης ΠΑΕ. Όποιος ελέγχει το ταμείο ελέγχει και το πρωτάθλημα.
Στην Ελλάδα το υπουργείο Ανάπτυξης δεν σκοπεύει να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το συγκεκριμένο θέμα. Η παρέμβαση της κυβέρνησης τελείωσε με την αντικατάσταση της κ. Θάνου από την ανεξάρτητη αρχή με πρακτικές Όρμπαν. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως οι κινήσεις αυτές είναι κομμάτια του ίδιου παζλ.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για σειρά παρεμβάσεων ή αδρανειών που ευνοούν τον Β. Μαρινάκη. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση βοηθά έναν επιχειρηματία με σημαντική οικονομική δυνατότητα για επενδύσεις ή υπάρχει κάτι μεγαλύτερο πίσω από τις κινήσεις της;
Δυστυχώς, η Ν.Δ. και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνονται να είναι δεμένοι απόλυτα στο άρμα επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων που τους στήριξαν προεκλογικά, προσδοκώντας προφανώς αντίδωρα από την έλευσή τους στη διακυβέρνηση της χώρας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο ελληνικού μπερλουσκονισμού που απειλεί τη λειτουργία της δημοκρατίας. Προειδοποιούμε τη Ν.Δ. ότι αν δεν βάλει όρια, θα αποβεί εις βάρος της παράταξής της. Στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι το κόμμα της Δεξιάς άλωσε και όχι την προοδευτική παράταξη.
Ως Αριστερά οφείλουμε να αναδείξουμε το φαινόμενο ως κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας. Η χώρα διολισθαίνει σε φαινόμενα ανώριμης δημοκρατίας βαλκανικού τύπου, με υπερσυσσώρευση εξουσίας και έλεγχο της ενημέρωσης από την πολιτική και την επιχειρηματική ελίτ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υποτιμήσει αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να το αναδεικνύουν όλα τα στελέχη του, καλώντας τον κόσμο να αντισταθεί και να υπερασπιστεί την εύρυθμη δημοκρατική λειτουργία.