Τα ζητήματα δημόσιας υγείας είναι αποκλειστικά ευθύνη της Πολιτείας και του Κράτους και κατ’ επέκταση της επιστημονικής κοινότητας. Κακώς τοποθετείται οποιοσδήποτε άλλος για αυτά. Από αυτή την άποψη, είναι καλοδεχούμενη, επιτέλους, έστω και αργά, η επιστροφή στη λογική από την τοποθέτηση και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναγκάστηκε με καθυστέρηση κάποιων ημερών να βγει και να «αδειάσει» τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία λαϊκίστικα και ψηφοθηρικά καλούσε τον κόσμο να πηγαίνει για εκκλησιασμό και Θεία Κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο, θα είναι και πολύ καλοδεχούμενες οι «κωλοτούμπες» της μισής κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει διασπορά της νόσου, ούτως ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να υποστηρίξει του νοσούντες και να αποφύγουμε το φαινόμενο της Ιταλίας, όπου ευπαθείς ομάδες έμειναν εκτός συστήματος υγείας γιατί φράκαραν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, κατά την οποία του έδειξε ακόμα 300 κρεβάτια που μπορεί να τα εκμεταλλευτεί από Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδες Εγκαυμάτων, Μονάδες Ανανήψεων κ.ά. Επίσης, Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, για να μπορεί να κάνει επίταξη και στις ιδιωτικές κλινικές ώστε να χρησιμοποιήσει κρεβάτια.
Αναρωτιόμαστε τι θα είχε γίνει αν δεν είχαμε προσλάβει τους 19.500 γιατρούς όλα αυτά τα χρόνια, αν είχαν απολυθεί οι 4.000 προσλήψεις του ΟΕΑΔ, αν δεν είχαν ανοίξει οι 127 ΤΟΜΥ που άνοιξαν επί ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν είχαν αυξηθεί τα κρεβάτια από 438 που παραλάβαμε σε 568.
Όλοι όσοι υποστήριζαν πολιτικές ιδιωτικοποίησης στο σύστημα υγείας, σήμερα που ο κορονοϊός εξελίσσεται σε πανδημία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προστρέχουν ξαφνικά στο δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή ακριβώς το ιδιωτικό σύστημα υγείας δε μπορεί να ανταπεξέλθει, να θωρακίσει και να προστατεύσει τη χώρα.