Το “τζάμπα” της Κεραμέως για την Cisco αποδείχθηκε πολύ ακριβό – ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 fm

23 ΜΑΡ

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε πρωινή συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη, σχολιάζοντας το θέμα με την πλατφόρμα τηλεκπέδευσης της CISCO, και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, ξεκίνησε λέγοντας πως «πρώτον, το τζάμπα που μας διαφήμισε η κ. Κεραμέως είναι πολύ ακριβό τελικά, είναι πάνω από 2 εκατομμύρια κόστος, δεύτερον, μετά από 5 μήνες καθυστέρηση η κ. Κεραμέως υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τα χρήματα αυτά προέρχονται τελικά από το συμβασιοποιημένο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, τρίτον το Υπουργείο λειτούργησε χωρίς κανένα σχέδιο και έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανήλικων μαθητών».

 

 

Σχετικά με το τι θα έπρεπε να κάνει από την αρχή η κυβέρνηση με το θέμα της τηλεκπέδευσης ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι, «έπρεπε να αξιοποιήσει το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, και με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες να καλέσει όλες τις εταιρείες που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και όχι να επιλέξει τη CISCO με ένα ιδιωτικό προφορικό συμφωνητικό».

Ως προς την παραχώρηση των μεταδεδομένων στην εταιρεία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχολίασε πως, «τα μεταδεδομένα είναι ο άυλος χρυσός της εποχής μας, καθώς αν γνωρίζει μια εταιρεία τι αγοράζουμε, τι διαβάζουμε, πως διασκεδάζουμε, ποια είναι η οικονομική μας κατάσταση, τα πολιτικά μας πιστεύω κτλ, μπορεί ανάλογα να προσαρμόσει την δράση της για να πουλήσει το προϊόν της, όποιο κι αν είναι αυτό. Το ίδιο έκανε η κυβέρνηση  και στην περίπτωση της Palantir. Βλέπουμε λοιπόν τους Υπουργούς να λειτουργούν ως dealers των εταιρειών, με εμπόρευμα τους ίδιους τους πολίτες και τα προσωπικά τους δεδομένα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη λειτουργεία της τηλεκπέδευσης ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε ότι, «την κυβέρνηση δεν την ενδιέφερε ποτέ η καθολικότητα και η εύρυθμη λειτουργία της τηλεκπέδευσης, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως χιλιάδες μαθητές αποκλείστηκαν από την διαδικασία γιατί δεν είχαν τα τεχνικά μέσα. Ακόμα και όταν η τηλεκπέδευση έγινε υποχρεωτική, μαθητές αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε καφενεία για να έχουν ίντερνετ και μοιράζονταν ένα κινητό τηλέφωνο για παρακολουθούν το μάθημα. Εμείς από την αρχή ζητήσαμε να εξασφαλίσει το Υπουργείο λάπτοπ ή τάμπλετ για όλους τους μαθητές, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμα και σήμερα που μιλάμε, ζητήσαμε την επιδότηση συνδέσεων ίντερνετ γι’ αυτές τις περιπτώσεις που δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, και τέλος ζητήσαμε να αξιοποιηθεί το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ώστε να μην πέφτει το σύστημα. Η κ. Κεραμέως μας αγνόησε, και το μόνο που έκανε ήταν να εξαίρει τη δουλειά της για το πόσο καλά λειτουργούν όλα».

Κλείνοντας τη συνέντευξη και απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το αν θα μείνει κάτι  στο Δημόσιο από όλη αυτή τη διαχείριση που έγινε, ο Μάριος Κάτσης είπε πως «Δυστυχώς με τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης και με τη λογική να κάνουμε δουλίτσες χρησιμοποιώντας το κράτος ως λάφυρο, δε θα μείνει κάτι ως παρακαταθήκη. Όμως η ελληνική κοινωνία είμαι βέβαιος ότι θα βγει σοφότερη από αυτή την κρίση, και αυτές τις δυνάμεις που εκπροσωπούν αυτή τη λογική θα τις αφήσει στο περιθώριο.