Χαιρετισμός Μ. Κάτση σε Ημερίδα με θέμα: «Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία»

15 ΙΑΝ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μ. Κάτσης στην 3η Διεθνή Διεπιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσαν, το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Το Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Δημοσιογράφωνμε. Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός:

Αγαπητέ Πρόεδρε της οργανωτικής επιτροπής, κ. Τσέκερη.

Αγαπητέ Πρόεδρε της επιστημονικής επιτροπής, κ. Αλεξόπουλε.

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στη σημερινή ημερίδα, η οποία αφορά ζητήματα που είναι, όχι απλώς φρέσκα και σύγχρονα, αλλά και του μέλλοντος και αποτελούν πράγματι διεπιστημονικό πεδία έρευνας.

Κυρίες και κύριοι μετέχοντες στη σημερινή ημερίδα.

Ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας και τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω καταρχήν να τονίσω την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να συγκλίνει με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο στον τομέα της διεύρυνσης των ψηφιακών υποδομών. Ανάγκη την οποία η κυβέρνησή μας διέκρινε εξ αρχής, ιδρύοντας για πρώτη φορά υπουργείο ψηφιακής πολιτικής και καταρτίζοντας, επίσης, για πρώτη φορά Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, με την έγκριση της οποίας Ευρώπη ξεπάγωσε κονδύλια ύψους 1,2 δις ευρώ που είχαν στερήσει από τη χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που είχαν φέρει. Ως συνέπεια, τα τελευταία χρόνια δρομολογήθηκαν σημαντικά ψηφιακά έργα, όπως αυτά της διεύρυνσης της προσβασιμότητας των πολιτών στα ευρυζωνικά δίκτυα, της διαμόρφωσης στρατηγικής έξυπνων πόλεων, του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, αλλά και του VAR στο χώρο του αθλητισμού.

Αναμφισβήτητα, τα ψηφιακά μέσα ως υποδομές υπηρεσιών και επικοινωνίας, εντάσσουν ολοένα και περισσότερες, καθημερινές ή μη, ανθρώπινες δραστηριότητες. Η στοιχηματική αγορά έχει εδώ και χρόνια διεισδύσει στις ψηφιακές πλατφόρμες και η Πολιτεία παράλληλα προσπαθεί διαρκώς από το 2011 να ρυθμίσει νομοθετικά και κανονιστικά το πεδίο αυτό. Η θέση μας είναι ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι ισχυρό και οι κανόνες να τηρούνται απαρέγκλιτα. Προς όφελος των παικτών, αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, η εκτόξευση της οικονομίας, κύκλου εργασιών και κερδών, του Online gaming παγκοσμίως και η ώσμωση του κλάδου αυτού με τη στοιχηματική αγορά, έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα, δημιουργώντας νέες οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες.

Αυτές τις ευκαιρίες οφείλει η Πολιτεία να διακρίνει και να αξιοποιήσει σε ένα επιτελικό επίπεδο χάραξης πολιτικής για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Κρίσιμος παράγοντας είναι το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα σε τεχνογνωσία που αφορά το software, το οποίο μάλιστα θέλουμε να αποτρέψουμε από το να ακολουθήσει την τάση των προηγούμενων ετών, αυτή της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Οι σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις που δημιουργούν ολοένα και αυξανόμενη πολυπλοκότητα στις εφαρμογές και τις καθιστά περισσότερο διαδραστικές, απαιτεί καινοτόμες ιδέες και λύσεις στο προγραμματιστικό, αλλά και το τεχνοοικονομικό επίπεδο. Οικονομικά κίνητρα, υψηλή εκπαίδευση και σωστή νομοθέτηση, θα έλεγα ότι είναι το τρίπτυχο των υποχρεώσεων της Πολιτείας αν θέλουμε να προχωρούμε ως χώρα στο μέλλον με στρατηγική και όχι με ευκαιριακές ή, ακόμα χειρότερα, παρασιτικές δραστηριότητες.

Δε θέλω να ευλογώ συνεχώς τα γένια μας, αλλά δε μπορώ να παραλείψω την αναφορά στο παράδειγμα της ίδρυσης του ΕΚΟΜΕ από το πρώην Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το οποίο θεσμοθέτησε και χρηματοδότησε για πρώτη αφορά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις παραγωγής videogames στη χώρα μας, ταυτόχρονα με τα κίνητρα για παραγωγές κινηματογράφου, τηλεόρασης και videoclips.

Σε αυτή τη λογική, πρέπει να δοθούν κίνητρα και στον τομέα της ανάπτυξης των e-sports, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται πλήθος από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες, οπτικοακουστική παραγωγή, στοιχηματική αγορά, μεγάλο φάσμα από το αθλητικό management, media, διαφήμιση κ.ο.κ. Τα e-sports απαντούν στην επιθυμία των χρηστών για διαδραστικότητα, ενώ έχει πλέον αρχίσει να αναγνωρίζεται ο ρόλος τους στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως είναι η μνήμη, η λογική, η ομαδικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η διαχείριση χρόνου και αλλαγών κ.ά.

Και, τέλος, φυσικά κεντρική πολιτική, αλλά και ορθή από τεχνοκρατική άποψη, θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η επιστροφή του οφέλους όλων των παραπάνω οικονομικών δραστηριοτήτων στην κοινωνία, μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ιδίως της στήριξης του λαϊκού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Κλείνοντας, θέλω να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας που αφορά ζητήματα αιχμής και καινοτομίας, να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας και να θέσω τη διαθεσιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα αυτά.

Σας ευχαριστώ.