Συνέντευξη στην Κυριακάτικη εφημερίδα KontraNews

26 ΙΟΥΝ

Με τη συμφωνία μπαίνει ταφόπλακα στα καταστροφικά σενάρια

Συνέντευξη στην ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Την ικανοποίησή του για το κλείσιμο της συμφωνίας εκφράζει μέσα από την Κυριακάτικη kontranews ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, διαμηνύοντας ότι “βάζει ταφόπλακα στα καταστροφικά σενάρια”.

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει πως είναι “πάντα ανήσυχος γιατί έχουμε πολλές πληγές να κλείσουμε στην ελληνική κοινωνία” και υπογραμμίζει ότι “η έξοδος από  την ασφυκτική επιτροπεία, δε θα σημαίνει αυτόματα και την επιστροφή στο 2009 αλλά θα διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με σύγχρονο κοινωνικό κράτος”.

Τέλος, εξαπολύει επίθεση στην αντιπολίτευση και υπογραμμίζει ότι “έπαιξε πάλι τα ρέστα της στο μη κλείσιμο της αξιολόγησης και την πτώση της κυβέρνησης μήπως και γλιτώσει από τα σκάνδαλα που βγαίνουν στο φως καθημερινά”.

Εσείς προσωπικά, με δεδομένα και τα μέτρα που έχετε ψηφίσει, αισθάνεστε «δικαιωμένος» από τη συμφωνία με τους δανειστές;

Απ:  Δεν σας κρύβω ότι υπήρχε μεγάλη ανησυχία στον κόσμο και σε μένα προσωπικά για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αλλά και για το αν η τελική συμφωνία θα είναι κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά υπερασπίσιμη, με την έννοια ότι οδηγεί στην έξοδο από την επιτροπεία.
Οι αρχικές απαιτήσεις των δανειστών ήταν για επιπλέον υφεσιακά μέτρα 4,5 δις εδώ και τώρα, ενώ το χρέος πήγαινε στις καλένδες. Όλα αυτά με την απειλή της χρεοκοπίας λόγω της δόσης που καλούμαστε να πληρώσουμε τον Ιούλιο.
Τελικά η ελληνική κυβέρνηση με τις άοκνες προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα, αρνήθηκε να υπογράψει ό,τι της δώσανε, παρά τις προτροπές της αντιπολίτευσης, και πέτυχε τα περισσότερα από αυτά που είχε θέσει ως στόχους στην διαπραγμάτευση. Και εξηγώ:
• Απέτρεψε τις απαιτήσεις για νέα μέτρα μέχρι τη λήξη του προγράμματος, αξιοποιώντας τα καλά νούμερα στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας.
• Συμφώνησε και ψήφισε πολύ σημαντικά αντίμετρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής προστασίας, ίσης αξίας με τα μέτρα σε συντάξεις και αφορολόγητο για το 2019 και το 2020.
• Κέρδισε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θέτουν το πλαίσιο για μια δίκαιη ανάπτυξη που θα είναι και προς όφελος της εργασίας.
• Οι δανειστές δεσμεύτηκαν για την ελάφρυνση του χρέους με περίγραμμα μέτρων και σύνδεσής της με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι έχουν κάθε συμφέρον να μας βοηθήσουν με καθορισμένα εργαλεία (δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας κ.α) ώστε να μεταβούμε σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία που έως τώρα υπονομεύονταν διαρκώς. Κυρίως, δεσμεύτηκαν ότι θα συνδράμουν να βγούμε στις αγορές, πράγμα που σημαίνει και την λήξη των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.
Όλα αυτά, συνέβησαν για πρώτη φορά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και δεν είναι τυχαία. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο, με τη συμμαχία των χωρών του Νότου αλλά και με τις προοδευτικές πολιτικές ομάδες, την παρέμβαση στη Σύνοδο της Ρώμης, αλλά και την τετραμερή συμμαχία της Μεσογείου για τα ενεργειακά, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε η Ελλάδα να λάβει την μεταχείριση που της αξίζει από την Ευρώπη. Άρα ναι, είμαι ικανοποιημένος για την συμφωνία, αλλά πάντα ανήσυχος γιατί έχουμε πολλές πληγές να κλείσουμε στην ελληνική κοινωνία.

Η αντιπολίτευση πάντως σας κατηγορεί ότι δεν πήρατε τίποτα παραπάνω από ευχολόγια…

Απ:  Κατανοούμε πλήρως το στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης που έπαιξε πάλι τα ρέστα της στο μη κλείσιμο της αξιολόγησης και την πτώση της κυβέρνησης μήπως και γλιτώσει από τα σκάνδαλα που βγαίνουν στο φως καθημερινά. Αυτοί που απέδρασαν από την κυβέρνηση επειδή δεν μπόρεσαν να κλείσουν την 5η αξιολόγηση, άδειασαν τα ταμεία και έστησαν παγίδα ασφυξίας μαζί με τους σκληρότερους των δανειστών στη σημερινή κυβέρνηση στοχεύοντας στην αριστερή παρένθεση, ισχυρίζονται ότι το 2014 το χρέος ήταν βιώσιμο και βγαίναμε στις αγορές. Με τι επιτόκια αλήθεια; Χωρίς να κλείσουν το μνημόνιο και τους παράλογους στόχους που οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί και που είχαν παντελώς εκτροχιαστεί; Θλίψη. Φαίνεται πως δεν μπορούν να χωνέψουν πως αυτό που θα μείνει μετά από 8 χρόνια περιπέτειας, θα είναι ότι αυτοί σε σφιχτό εναγκαλισμό με τη διαπλοκή χρεοκόπησαν τη χώρα και την έβαλαν στα μνημόνια ενώ εμείς είμαστε αυτοί που θα την βγάλουμε. Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει.

Η επόμενη αξιολόγηση εκτιμάτε ότι θα είναι το ίδιο δύσκολη; Και γιατί;

Απ: Πάντα μια αξιολόγηση κρύβει παγίδες και δυσκολίες. Θα πρέπει να αποφύγουμε να ξανανοίξουν θέματα που έχουν κλείσει στην προηγούμενη αξιολόγηση και να επικεντρωθούμε στις αλλαγές στη Δημόσια διοίκηση που πάσχει. Πάντως νομίζω ότι η απόφαση του περασμένου Eurogroup, μας βάζει σε μια πορεία διαδοχικών θετικών ειδήσεων που θα βοηθήσουν και στο έγκαιρο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης επιτυχώς.

Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος για τέταρτο μνημόνιο;

Απ:  Η Ελλάδα οδηγείται σταδιακά σε ένα σημείο κανονικότητας και επαναφοράς στην ανάπτυξη και η έξοδος από τα μνημόνια είναι ορατή και μη αναστρέψιμη. Με την συμφωνία του Eurogroup, απαντήθηκε ένα ερώτημα που ταλάνιζε όλους εμάς που σηκώσαμε το βάρος του συμβιβασμού του 2015, αλλά και την κοινωνική πλειοψηφία που μας εμπιστεύτηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Εάν δηλαδή το πρόγραμμα βγαίνει ή απλά διαιωνίζει το φαύλο κύκλο και μας οδηγεί σε ακόμα ένα δίλημμα: 4ο Μνημόνιο ή Grexit.
Είναι νομίζω κοινή πεποίθηση όλων των πλευρών πλέον, ότι η απάντηση είναι σαφής και βάζει ταφόπλακα στα καταστροφικά σενάρια. Βέβαια πρέπει να πούμε στους πολίτες με ειλικρίνεια, ότι η έξοδος από την ασφυκτική επιτροπεία, δεν θα σημάνει αυτόματα και την επιστροφή στο 2009 αλλά θα διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που θα προσπαθεί να επουλώνει σταδιακά πληγές και κακοδαιμονίες.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής κ. Κάτση, δείχνουν ότι η «ψαλίδα» είναι μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ…

Απ: Εάν υποθέσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, γνωρίζουμε ότι αποτελούν φωτογραφία της στιγμής, η οποία ήταν δύσκολη για εμάς και άρα σε μια καλύτερη συγκυρία θα διαφέρουν. Παρ’ όλα αυτά είμαι πεπεισμένος ότι ούτε η μεθοδολογία τους είναι σωστή, ούτε είναι ανεξάρτητες από συμφέροντα που στόχο έχουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα a priori εναντίον μας, λόγω της σύγκρουσής μας με αυτά.
Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί η αποτυχία τους πολλές φορές στο παρελθόν τόσο εντός όσο και εκτός χώρας αλλά και προσφάτως στη Βρετανία. Τα μεγάλα κοινωνικά στρώματα που έχουν στηριχθεί από την πολιτική μας, περνούν κάτω από τα ραντάρ των δημοσκόπων, όπως ακριβώς ήταν αόρατα και για τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η έκφραση των στρωμάτων αυτών αλλά και η αλλαγή του κλίματος προς την ανάπτυξη, από εδώ και πέρα θα είναι καταλυτική.

Επειδή εκλέγεστε στην περιφέρεια, όταν σας σταματούν στο δρόμο οι πολίτες ποιο είναι το μεγαλύτερό τους παράπονο το οποίο και σας μεταφέρουν;

Απ:  Οι πολίτες έχουν πολλά παράπονα, βιώνουν δυσκολίες, αναγνωρίζουν ωστόσο τα θετικά που γίνονται και θέτουν ερωτήματα να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι από πρώτο χέρι, καθώς δεν πιστεύουν πλέον τα ΜΜΕ.
Τα πιο βασικά που τους απασχολούν είναι η ανεργία, η κάθαρση από τη διαπλοκή και ο καταλογισμός ευθυνών, αλλά και η ταλαιπωρία τους με κάποιες από τις Υπηρεσίες του Δημοσίου. Έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να στραφούμε στην καθημερινότητα. Επίσης, είναι προφανές, ότι υπάρχει επιβάρυνση στα μεσαία και ανώτερα στρώματα, τα οποία όμως θα επωφεληθούν πρώτα από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Πάντως οφείλουμε -και προσωπικά το κάνω- να είμαστε γειωμένοι με την κοινωνία ως κομμάτι της, και να ακούμε τη φωνή και τις αγωνίες της και να προσπαθούμε για το καλύτερο.

25/6/2017